Blog
 
Yeminli Mali Müşavirlik
Yeminli Mali Müşavirlik

Birey ve firmalara ait işletmelerin muhasebe düzencelerini kuran, geliştiren; muhasebe, malî işler ve mali (para ile ilgili) konularda dosyalara dayanarak araştırma ve denetleme yapan, hesap tabloların ve beyannamelerin yasa ve yönetmelik hâkimiyetleri, muhasebe standartları ile muhasebe standartlarına uygunluğunu ve hesapların denetim standartlarına göre incelendiğini onaylayan kişiye Yeminli Mali Müşavir denir. (Yeminli Mali Müşavirler defter tutamazlar.) Rakamsal düşünme yeteneğine,  detaylara dikkat etme gücüne sahip,ofis işlerinde çalışmaktan ve verilerle (sayılarla) uğraşmaktan keyif alan,  disiplinli, sorumlu, soğukkanlı ve dikkatli adaylar olmaları gerekir. Yeminli Mali Müşavirler, ofis  ortamında ve oturarak görev yaparlar.

Görev sırasında birinci derecede verilerle ilgilidirler. İş şartları düzenlidir. Birey çalışırken, zaman zaman firma sahipleriyle, Maliye Bakanlığı personeliyle, bağlı olduğu kariyer kuruluşlarıyla ve mesai arkadaşlarıyla etkileşim halindedir. 3568 sayılı Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirlik Meslek Kanunu uyarınca; Vergi inceleme yetkisi almış olanların, bu yetkiyi aldıkları tarihten itibaren kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ve bunların bilanço esasında defter tutan özel kuruluşların muhasebe birimlerinde birinci derece imza yetkisini haiz, muhasebenin fiilen sevk ve idare edilmesinden veya mali denetiminden sorumlu olarak geçen hizmet süreleri, yeminli mali müşavirlik ve serbest muhasebeci mali müşavirlik şirketlerinde geçen hizmet süreleri; serbest muhasebeci mali müşavirlerden bir iş yerine bağlı olarak çalışanların bu iş yerlerinde geçen hizmet süreleri ile hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarında öğretim üyeliği veya görevliliği yapmış olanların bu hizmetlerinde geçen süreleri serbest muhasebeci mali müşavirlikte geçmiş süre olarak kabul edilir.

Ancak, kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisini almış olanlardan yeterlilik sınavında başarılı olamayanların, sınav tarihinden sonra vergi inceleme yetkisini haiz olmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri dikkate alınmaz. Yeminli Mali Müşavirler yasa gereği olarak muhasebe bürosu açamamakta ve muhasebe bürolarına ortak olamamaktadır. Kendilerine özel Yeminli Mali Müşavirlik bürosu açabilirler. Özel işletmelerde çalışabilirler.  Vergi ilişkileri, ticaret, hukuk, mali işler ve endüstri sektöründe meydana gelen gelişmelerin yarattığı mali ve ekonomik sorunların her geçen gün giderek daha karmaşık hale gelmesi kariyer elemanlarına duyulan ihtiyacı her geçen gün artmaktadır.

Yeminli Mali Müşavir, Vergi inceleme, Yeminli Mali Müşavirlik Meslek Kanunu, 3568 sayılı Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler, Muhasebe, mali işler, Rakamsal düşünme, Hukuk, iktisat, Maliye, muhasebeci