Blog
 
Sağlık Sektörün Vazgeçilmezi Ezcacılık
Sağlık Sektörün Vazgeçilmezi Ezcacılık

Ezcacılık Mesleğin Tanımı 

Tıbbi malzemeleri depolayan, muhafaza eden ve ilaç hazırlayan, tıp doktorları ve diğer sağlık bilirkişiler  tarafından yazılan reçetelere göre verilen ilaçların yan etkileri ve doğru kullanımı dair bilgi veren, insan sağlığını en iyi hale getirmeye yönelik ilaçla tedavilerin araştırılmasına, test edilmesine, hazırlanmasına, reçeteleşmesine ve izlenmesine katkı sağlayan kişidir.

Eczacı olmak isteyenlerin dikkat edeceği  hususlar ;

  Kimya ve biyoloji konularına meraklı ve bu alanda başarılı,  Sorumluluk duygusu yüksek, Dikkatli, tertipli ve düzenli, Halk sağlığına karşı duyarlı,  İlaç ve kimyasal maddelere karşı alerjisi olmayan kimseler olmaları gerekir

Eczacılar genellikle eczanelerde, sağlık hizmeti sunan laboratuarlarda, devlet  kurumlarının sağlıkla ilgili departmanlarında, bazen de ilaç atölyelerinde veya ilaç depolarında görev alırlar. Çalışma ortamı çok temiz olması gerekiyor, ancak ilaç ve kimyasal madde kokusu vardır. Eczanelerde görev yapan eczacılar, insanlarla etkileşim halindedirler. Eczacılar çalıştıkları yerleşim yerinde, hazırlanan plan dahilinde, nöbet tutmak zorundadırlar. Nöbet günlerinde eczacıların görev başında olmaları gerekir.

Özel ve kamu hastanelerinde ve laboratuarlarında, İlaç endüstrisine yönelik atölye ve depolarda, Kendilerine ait veya hastanelerde bulunan eczanelerde çalışırlar. Son yıllarda bitkisel asıllı ilaçlara olan talebin artması nedeniyle eczacılara yeni iş alanları doğmuştur. Ayrıca kozmetik maddelerin üretim ve araştırma geliştirme aşamalarında da görev yapan meslek elemanları vardır. Ülkemizde kamu sektöründe eczacılara olan gereksinim oldukça azalmıştır. Eczacılar özel sektörde üretim ve pazarlama alanlarında çalışabilirler. Ayrıca son yıllarda ilaç tanıtıcısı olarak çalışanlar da bir hayli fazladır. Eczacılar Odasından alınan bilgiye göre mezun olan öğrencilerin % 80'i kendi eczanelerini açmaktadır. Ancak eczane açmak oldukça büyük sermaye gerektirmektedir. Son yıllarda eczane sayısının artması, özellikle büyük şehirlerde kazançların düşük olmasından dolayı her yıl bir kısım eczane kapanmaktadır. İşletmecilik konusunda kendisini yetiştiren ve yabancı dil bilen mezunların iş bulma olanakları artmaktadır.

Eczacı, eczane, Kimya, biyoloji, İlaç endüstrisi, kimyasal maddeler, Tıbbi malzemeler