Blog
 
Bilgisayar Operatörü İle Kariyerinize Yeni Bir Adım Atın.
Bilgisayar Operatörü İle Kariyerinize Yeni Bir Adım Atın.

Bilgisayar Operatörü; çeşitli uygulamaları kullanarak verilen birikimleri bilgisayara aktaran ve gerektiğinde yazıcıda çıktıları  alan kişidir. Bu işlemi yapan kişilere kamu kuruluşlarında veri hazırlama ve kontrol işletmeni unvanı verilmektedir. Düzenli, detayları algılayabilen, mercek ve ellerini koordinasyonla  kullanabilen,  pratik istihdam yapmaktan ve sürekli oturmaktan sıkılmayan adaylar olmaları gerektiriyor.

Bilgisayar Operatörleri, ışıklandırması ve havalandırması yeterli büro ortamında çalışırlar. Koşul gürültüsüzdür. İstihdam temposuna ve işyerine göre hafta sonu ve vardiyalı çalışma söz konusu da  olabilir. Birinci derecede bilgisayarla ilgilidirler, ancak zaman zaman diğer bilgi işlem personeliyle iletişim halinde çalışırlar Kamu veya özel işyerlerinin bilgi işlem merkezleri, muhasebe servisleri, istatistik birimleri vb. birimlerde görev yapabilirler.  Günümüzde iş dünyasında hizmetlerin bir çoğu bilgi-işlem ile daha hızlı yapılmaktadır. Bu açıdan bilgi-işlem alanında çalışacak elemanlara her zaman ihtiyaç duyulmaktadır. Bilgi-işlem alanlarında çalışan lise ve dengi okul mezunlarının çoğunluğu veri hazırlama ve kontrol işletmeni olarak çalışmaktadır.  Bu kariyerde bayanların çalışma oranı yüksekdir. Genelikle özel işletmeler yabancı dil bilen bilgisayar elamanı'nı tercih etmektedir.

Eğitim sonrası kazanç durumu ise işyerinin özelliğine, büyüklüğüne, iş tecrübesine göre değişmektedir. Kamu kuruluşlarında bilgisayar operatörlerine ücretin dışında bilgisayar tazminatı verilmektedir. Özel sektörde ise asgari ücret sınır olmak üzere işyerinin ücret uygulamasına göre ücretler değişebilmektedir. Meslek eğitiminden sonra niteliğini arttırmak açısından kişi yabancı dil ve bilgisayar programcılığı kurslarına katılabilir. Aynı zamanda işyerlerinin kısa süreli ve uzun süreli hizmet-içi eğitimleriyle bilgisayar alanında bilgi ve becerilerini arttırabilir.

Bilgisayar Operatörü, merkezleri, muhasebe servisleri, istatistik birimleri, Bilgi-İşlem, veri hazırlama, kontrol işlemleri, bilgisayar elamanı, hizmet-içi