Ev, tarla, bahçe, atölye gibi taşınmaz maddelerin yerlerini gösteren haritaların çıkarılması ve bunların tapuya kayıt altına alınması konusunda harita ve kadastro mühendisi ile harita teknisyeni arasında görev yapan eleman’a Tapu Kadastro Teknikeri denir.
Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen, rakamlarla ölçümler, işlemler yapabilen, Düzenli şekil çizebilen, Berrak havada çalışmaktan hoşlanan, başkaları ile işbirliği yapabilen, Özenli kimseler olmaları gerekir. Tapu ve kadastro teknikeri, resmi kuruluşlarda ve özel mühendislik bürolarında görev yaparlar. Çalışmalar yoğunlukla açık havada ve değişik iklim koşullarında yapılır. Çalışmalarında birinci derecede verilerle (ölçme sunuşları) ilgili olup, harita ve kadastro mühendisi ve harita teknisyeni ile iletişim halindedirler.
Tapu ve Kadastro Teknikeri; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve taşra teşkilatında, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Kültür ve Turizm Bakanlıklarında, İller Bankası, Devlet Su İşleri, Karayolları Genel Müdürlüğü, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve taşra teşkilatında, Maden Tetkik Arama Enstitüsü ve belediyeler gibi kamu kuruluşları ile harita, parselasyon, imar planı, yol, baraj gibi hizmetler yapan müteahhit firma ve şirketlerde görev alabilirler. Ülkemiz kadastrosunun (1993 yılı), şehir bazında % 80'inin, köy bazında %65'inin yapılabildiği, nüfusun sürekli artış göstererek yerleşim yerlerinin artmasına yol açtığı göz önüne alındığında meslek elemanına ihtiyacın giderek artacağı söylenebilir.
Tapu ve Kadastro önlisans programını başarıyla tamamlayan öğrenciler, “Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavında (DGS)” başarılı oldukları takdirde; ÖSYS kılavuzunda belirtilen programlara kontenjan dâhilinde dikey geçiş yapabilirler