Hastanelerde veya Sağlık kuruluşlarında hastaların kabul işlemlerini yapma, muayene sonrası tetkik ve yatış işlemlerini yürütme, hasta ve yakınlarını bilgilendirme ve rehberlik etme bilgi ve becerisine sahip kişiye Hasta Danışmanı denir. Dinleme gücünesahip, Grup içinde çalışabilen, ikna ve iletişim yeteneği olan, sorumluluk sahibi, soğukkanlı, kimseler olmaları gerekir.
Hasta danışmanları hastane ortamında (poliklinikler, yatan hasta servisleri, hasta kabul ünitesi, laboratuar vb.) kapalı, temiz, büro ortamında çalışmaktadırlar. Çoğunlukla hastalarla ve hasta yakınları ile yoğun olarak iletişimde bulunmaktadırlar. Çok sık olarak nöbet çalışmaları olmaktadır. Hafta sonları ve resmi tatillerde de nöbetleşe çalışmaları vardır. Mesleğin özelliği nedeniyle, çalışma saatlerinin değişken olabilir. Sürekli insanlarla iletişim halinde çalışmaktadırlar.
Sağlık sektörü'nde hizmet veren özel hastanelerin gittikçe yaygınlaşacağı ve kamuya ait hastanelerde de devam eden hizmette iyileştirme sürecinde hasta danışmanlarının görevlendirilmeye başlanacağı düşünülmektedir. Bu durumda istihdam olanaklarının artması beklenmektedir. Hasta danışmanlığı mesleği yeni mesleklerden birisi olduğu için toplum tarafından çok fazla tanınmamaktadır. Özel hastanelerin yaygınlaşmaya başlamasıyla önem kazanan mesleğin örgün bir eğitim programı bulunmamakta, bu alanda çalışan elemanlar işbaşında eğitim yöntemiyle yetiştirilmektedirler. Başvuruların çok olması halinde 4 yıllık yüksekokul mezunları tercih edilmektedir. İletişim yeteneği, vücut dilini kullanma, dinleme ve insan psikolojisinden anlama vb. özellikleri eleman seçiminde öne çıkan özellikler arasındadır. Bunların yanısıra danışmanın bilgisayar ve yabancı dil bilmesi de tercih nedenleridir. Hastanelerde hizmet içi eğitim sırasında normal maaşlarını almaya devam ederler. Çalışılan sağlık kurumu'nun kapasitesine göre değişiklik göstermekle birlikte asgari ücretle başlayıp 2 katına kadar kazanç elde edilmektedir. İşte gösterilen performansta alınan ücret de etken olabilmektedir.