Restoranlarda, misafirhane ve diğer hizmet yerlerinde sahne ve masayı düzenleyen, konukları karşılayan, rezervasyonu alan ve hazırlayan, yiyecek ve içecek siparişi alan, özel teknikler kullanarak çeşitli yiyecek ve içecekleri hizmete hazırlayan ve servisi yapan yetkiliye Servis Elemanı (Garson) denir.
Bireylerle iyi diyalog kurabilen, insanların istek ve duygularını anlayabilen, başkalarını ikna edebilen, sabırlı, adap ve protokol kurallarını bilen, inceleyici, temiz, titiz ve düzenli, hafızası güçlü, kimseler olmaları gerekir. Servis Elemanları (Garson) yiyecek ve içecek servisi yapılan mekanlarda görev alırlar. Çalışma ortamı temiz ve düzenli, zaman zaman gürültülü ve kalabalıktır. Çalışırken mesleğin gerektirdiği zaman özel kıyafet giyebilirler. Servis Elemanları çalışırken birinci derecede bireylerle ilişki halindedir. İş zamanı genellikle vardiya usulü olup, personelin haftada bir kez günlük izin hakkı vardır.
Kendi bilgi ve becerileri yeterli olduğu sürece özellikle turizm sektörünün gelişmesine paralel olarak bu meslek elemanlarına ihtiyaç vardır. Bu meslekte yetişmiş, nitelikli, yabancı dil bilen elemanların iş bulma sorunları hemen hemen hiç yoktur. Yiyecek içecek sunumunda, otomasyona gidilemediği için, garsonluk geçerliliğini korumakta ve bu meslekte eleman ihtiyacı her zaman olmaktadır. Ancak, iş bulma durumu mevsimlik değişim göstermektedir. Yaz aylarında bu meslek elemanlarına olan ihtiyaç artarken kış aylarında azalmaktadır.
Meslek liselerinin Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı Servis dalından mezun olanlar istedikleri takdirde ÖSYS Kılavuzunda belirtilen ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Ayrıca mezunlar, yükseköğretime giriş sınavlarında başarılı oldukları takdirde, ÖSYS Kılavuzunda belirtilen programlara yerleştirilebilirler. Ustalık belgesine sahip olanlar mesleki eğitim merkezlerinde düzenlenen İş Pedagojisi kursuna katılıp başarılı olmaları durumunda Usta Öğreticilik belgesine sahip olurlar.