İnsanları hastalıklardan gözetim yolları konusunda bilgilendiren vücut veya psikoloji’nin bozulması halinde doktor tarafından verilen tedaviyi uygulayan, hasta bakımını planlayan, uygulayan, denetleyen ve izleyen kişidir. Hemşirelerle eş görev, yetki ve sorumluluğa sahiptir. Biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı,insanlara yardım etmeyi seven, meşakkatsiz, çabuk karar verebilen ve uygulayabilen, disiplinli, sorumlu ve sabırlı kimseler olmaları gerekir.
Sağlık memurları resmi ve özel hastane"lerde, dispanser"lerde, sağlık kabinleri"nde sağlık ocakları"nda ve işyerlerinde görev yaparlar. Görev ortamı genellikle çok temizdir.
Çalışırken hasta insanlarla etkileşim halindedirler ve onların duygularını anlama, sabır ve şefkatle davranma durumundadırlar. Ayrıca, mesai arkadaşları, doktorlar, hemşireler, ebeler ve sağlık müdürlüğü personelleriyle diyalog halinde bulunur.Çalışma süresi tam gün yapılır. Gece ve hafta sonu nöbetleri vardır, 8 saatlik vardiya halinde de çalışırlar. Kamu, özel kurum ve kuruluşların sağlık birimleri, hastaneler, halk sağlığı laboratuarları, sağlık ocakları, dispanserler, poliklinikler, sağlık merkezleri, işletmeler, yurtlar, gemiler (Gemi Sağlık Memurluğu) vb. yerlerde çalışırlar.Bu bölümden mezun olan aday ise istediği takdirde sağlık kabini açarak serbest ortamda da çalışabilir. Günümüzde nitelikli sağlık personeli açığı söz konusudur.
Bu açık nedeniyle ve söz konusu olan insan sağlığı oldukça, bu istihdama duyulan ihtiyaç da sürekli kendini gösterecektir. Çalıştıkları bölümde bölüm şefi, müdür gibi yönetim kademelerine gelebilirler