Blog
 
Özürlü Bakımı İle İstihdam Alanı
Özürlü Bakımı İle İstihdam Alanı

Özürlü Bakım  Nedir?

İnsanların yaşadıkları toplumda sağlıklı, kaliteli ve olası olan en uzun süre başkalarına bağımlı olmadan yaşayabilmelerini sağlamak sosyal devlet anlayışının bir gereğidir. Özürlü bireyler özür türüne ve derecesine göre günlük yaşamlarında çeşitli oranlarda zorluklarla karşılaşmakta ve destek hizmetlerine ihtiyaç duymaktadır. Bu çerçevede kişisel ihtiyaçlarını bir başkasının yardımı olmaksızın gideremeyen özürlü bireyin desteklenmesini amaçlayan bakım hizmetleri önemli bir husus olarak karşımıza çıkmaktadır.

Engelli bakımı teknikeri; almış olduğu engelli bakımı eğitimi ile engelli bakım bilgi ve tekniklerini kullanarak, engelli ve bakıma muhtaç kişileri hayata tutundurma, gelecek kaygısından arındırma, boş zamanlarını üretken bir şekilde değerlendirme, kendi bedenine ve yaşam alanlarına karşı duyarlı ve koruyucu olmalarını alışkanlık haline getiren ve uygulatan insan gücü olarak tanımlanabilir.

Özürlü Bakımın Amacı

Bakım hizmetleri; bakıma muhtaç kişiye evde veya kurumda sunulan profesyonel destek hizmetleri şeklinde tanımlanmaktadır. Evde veya kurumlarda bu uzman destek hizmetlerini sunmak için okulumuz tarafından engelli bakım teknikeri yetiştirilmektedir.

Hedefimiz konusuyla ilgili kavram ve ilkeleri özümsemiş, mesleğinin profesyonel gereklerini yerine getirebilen, engelli bireylerin temel özelliklerini, bakım ve gereksinimlerini bilen, tedavi, destek ve iyileştirme hizmetleri sunabilen, insanları seven, saygı duyan, yaratıcı, hoşgörülü ve sabırlı kişilik özelliklerine sahip, engelli bakım hizmeti veren kurumlarda görev alabilecek nitelikte meslek elamanları yetiştirmektir.

Unvan ve Çalışma Alanı

Engelli bakım teknikerleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı resmi ve özel engelli bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde, huzurevlerinde, temel sağlık hizmeti veren tıp merkezleri ve polikliniklerde, hastanelerde, fizik tedavi ve rehabilitasyon ünitelerinde, çeşitli kurumların revirlerinde ve engelli bireylerin evlerinde olmak üzere görev yapabilirler. Alanda istihdam bulma imkanı oldukça geniştir.

Engelli Bakım Teknikeri ne gibi görevleri vardır?

- İş planı yapar.

- Engellinin alışkanlıklarını ortaya çıkarır.

- Engellinin iletişimle ilgili sıkıntılarının çözümüne yardımcı olur.

- Kullanılan araç ve gereçlerin temizliğini ve teminini sağlar.

- Engelli bireyin doktoruna bilgi verir, yakınlarına danışmanlık yapar.

- İlaç ve malzemelerin teminini sağlar.

- Engelli bireyin odasının düzenini sağlar.

- İhtiyaçların sağlanmasında gerekli malzemeleri bireylere verir(Sürgü, ördek vb.)

- Genel vücut bakımı yapar.

- Sağlık personelinin önerdiği egzersizleri yaptırır, masaj yapar.

- Engelli bireyin giysilerini giymesi ve çıkarmasına yardım eder.

- Engelli bireyin yatağını yapar.

- Engelli bireyin beslenmesini sağlar.

- Kendi sağlığı ve iş güvenliği için önlemler alır.

Özürlü Bakım'ın Eğitim  Saatleri


Özürlü Bakım Kursu süresi 400 saat olarak planlanmıştır. Zihinsel Engelliler İçin Öz bakım kursu ise 312 Saat olarak planlanmıştır. Her iki sertifika programına ayrı ayrı katılabileceğiniz gibi iki programa aynı anda da katılabilirsiniz. Eğitimi herhangi bir nedenle tamamlayamayan kursiyer tamamladığı saatleri ve dersleri içeren katılım belgesi almaya hak kazanır.

Özürlü Bakım, Aile v eSosyal Politikalar Bakanlığı