Günümüzün ve geleceğimizin giysilerin ve giysiyi tamamlayan aksesuarların çizimini yapan, çizen, gerektiğinde çizdiği deseni kalıba dönüştürerek ilk deneme ürünün elde edilmesini gerçekleştiren kişidir. Sanata ve modaya ilgili, değişime açık, üretken, hayal gücü zengin, estetiğe önem veren, Çeşitli modeller tasarlayabilen ve tasarladığını koleksiyon haline getirebilen,cisimlerin birbirine göre değişik durumlarını zihinde canlandırabilen, çizimlerini teknik ve artistik çizimlerle ifade edebilen, dikkatini bu konu üzerine yoğunlaştırabilen ve detayları görebilen, renkleri algılayabilen, mercek ve ellerini eş güdümle kullanabilen, ikna kabiliyeti yüksek, kişilerle iyi bir diyalog kurabilen, adaylar olması gerekir.
Moda Tasarımcısı çalışmasının büyük çoğunluğunu kapalı ve geniş tasarım stüdyolarında yapmaktadır. Genelde sessiz, temiz ve aydınlık bir ortamdır.
Zaman zaman üretim kısmında da bulundukları için gürültülü, bazen kokulu (deri ile ilgili alanda) ve tozlu ortamda da bulunulur. Mesai çalışma saatleri esnektir. Dünyadaki değişimlerin farkında olmak ve çizim incelemesi amacıyla çeşitli kıtalardaki moda fuarlarını ve pazarlarını, satış noktalarını (mağazalar), defileleri, moda merkezlerini izlemek için seyahatlere çıkabilir. Çalışırken kalıpçılarla, makinecilerle, meslektaşlarıyla, müşterilerle iletişimde bulunur. Moda Tasarımı veya Moda ve Tekstil Tasarımı bölümünü bitiren adaylar hazır giyim ve ısmarlama giyim, giyim aksesuarı üzerine çalışan işletmelerde (tekstil, deri, triko...), model hazırlama, kalıp hazırlama, üretim, pazarlama ve kalite kontrol birimlerinde görev alabilirler, Ar-Ge(ürün geliştirme) çalışmalarını yürütebilirler. Yine çeşitli işletmelerde endüstriyel tasarım, tekstil tasarım, grafik tasarımcısı olarak da çalışabilirler. Ülkemizin tekstil sektöründeki gelişmişliği oranında dünya pazarlarında pay sahibi olmayışı kendine özgü marka ve modeller yaratamamasının sonucudur.
Bu alanda yetişmiş elemanların çoğalması, moda dünyasında daha fazla ulusal markanın doğmasına neden olacak, dolayısı ile Türk Moda ve Tekstil Sanayinin daha da gelişmesine ve bu alanda istihdamın artmasına katkı sağlayacaktır. Giyim ve aksesuarların ilk çağlardan beri insanların yaşantısında önemli yer alması ve sürekli kendini yenileyen bir alan olması, insanların ekonomik durumlarına paralel olarak modaya daha fazla ilgi duymaları mesleğin geleceğinin de iyi olacağını göstermektedir. Moda Tasarımı programını bitirenlerden Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı"nı veya Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) işbirliği ile açılan veya açılacak pedagojik formasyon programı"nı başarı ile tamamlayanlar Giyim Üretim Teknolojisi Öğretmeni olarak da çalışabilirler. İstemesi durumunda sanatsal ve daha üretken çalışmalarını oluşturmak için kendi işyerini de açabilir. Kamu kurumlarında çalışma alanı neredeyse yok gibidir.