KAT GÖREVLİSİNİN MESLEK TANIMI
Konaklama yerlerinde işletme standartlarına uygun olarak katlardaki odaların tertip, uyum ve temizliğinden ve müşteri isteklerinden görevli olan kişidir. Temiz, düzenli, dikkatli, İnsanlarla iyi ilişki kurabilen ve konuşma yeteneği olan, Emir ve talimat altında çalışabilen, Sabırlı ve güler yüzlü, Temizlik malzemelerine karşı alerjisi olmayan kimseler olmaları gerekir.
KAT GÖREVLİSİNİN ÇALIŞMA KOŞULLARI
Kat görevlisi otel odalarında ve koridorlarda görev yapar. Ortam berrak ve gürültüsüzdür. Kişi çalışırken devamlı hareket halinde olup kimi zaman eğilme, uzanma gibi durumlarda çalışması gerekebilir. Kat hizmetleri elemanı görevini genellikle tek başına yapar. Zaman zaman ön büro elemanları, bakım onarım elemanlarıyla irtibat halindedir. Ancak müşterinin isteklerini ve yöneticinin emirlerini alırken onlarla iletişim kurar. Çalıştığı yerin büyüklüğüne göre nöbet usulü çalışabilir. Hafta sonu çalışma söz konusudur.
Meslek elemanları her türlü otel, motel, tatil köyü, sosyal tesis gibi konaklama ve dinlenme tesislerinde kat hizmetlerinde çalışmaktadırlar. Turizm bölgesinde en çok personele ihtiyacının olduğu departmanlardan biridir. Özellikle yaz mevsimlerinde iş bulma sorunu fazla yoktur. Ancak bu sektörde iş bulma olanakları bölgesel ve mevsimlik süreç göstermektedir. Turistik yörelerde özellikle yaz aylarında mesai olanağı artarken, kış aylarında ve turistik olmayan yörelerde çalışma olanakları oldukça kısıtlıdır.
3308 sayılı “Mesleki Eğitim Kanunu” gereğince, işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilere, asgari ücretin net tutarının yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 30’undan, yirmiden az personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 15’inden aşağı olmamak üzere ücret verilir. Eğitim gören öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanır. Öğrenciler, mesleki eğitim yaptıkları işletmelerin sosyal imkânlarından faydalanır. Özel turizm meslek kurslarında öğrenci ücret ödemek zorundadır. Eğitim sonrası kazanç işletmenin büyüklüğüne, bulunduğu yere göre farklılıklar göstermektedir. Asgari ücretle asgari ücretin 2-3 katına kadar aylık kazanç sağlanabilir. Turizm sektöründe bahşişlerden sağlanan kazanç da önemli bir yer tutmaktadır.