İşyeri Hekimi Nedir ve Ne İş Yapar?
İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevlendirilen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belgelendirilmiş hekimlere İşyeri Hekimi denir.
İşyeri Hekimi Nasıl Olunur?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yetkilendirdiği Eğitim Kurumları’ndan eğitim aldıktan sonra ,yine Çalışma ve Sosyal Güvenliği Bakanlığın yapacağı sınavdan geçenler ,İşyeri Hekimliği sertifikasını almaya hak kazanırlar.
İşyeri Hekimliğin Eğitim Süresi Ne Kadar Sürüyor?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenen programları teorik ve uygulamalı dersler olmak üzere iki bölümden oluşur. Uygulamanın teorik kısmı ise 180 saat, diğer uygulama kısmı süresi 40 saat ve toplamda 220 saat’lik eğitim programından geçiyorlar.Uygulamalı eğitimler ,işyeri hekimi bulunan bir işletme’de yapılır.
İşyeri Hekimliğinin Sınavının Kaç Puanla Geçilir?
Eğitim programlarını bitiren adayların sınavları Bakanlık tarafından yapılır veya yaptırılır. Adaylar girdiği ilk sınavdan başarılı sonuç alamadıkları takdirde ikinci sınava da katılabiliyorlar. Ancak iki sınavda da başarısız olan adaylar yeniden eğitim programına katılmak zorundadırlar.
Sınavlarda başarılı olabilmek için 100 puan üzerinden en az 70 puan’lık barajı geçmeleri gerekiyor.
İşyeri Hekiminin Yapacağı Görevler Nelerdir?
- İşyerinde, çalışma ortamını gözetlemek,
- Çalışanların sağlık gözetimi ile ilgili danışmanlık yapmak,
- Kantin,yemekhane,soyunma odası,duş ve tuvaletlerin bakımı ve hijyenik konusunda gerekli kontroller yapar ve tavsiyelerde bulunmak,
- İş sağlığı,hijyen, toplu koruma yöntemleri ve kişisel koruyucu donanımı hakkında tavsiyelerde bulunmak,
- İşyerindeki risk değerlendirmesi çalışmalarında yer alır.
- İşyerinde sağlığa zararlı risklerin değerlendirmesi ve önlenmesi ile ilgili mevzuata göre yapılması gereken sağlık muayenelerini yapar.
- İşyerindeki işin yürütümünde ergonomik ve psikososyal riskleri göz önünde bulundurarak , çalışanların çalışma ortamı uygunluğu hakkında araştırmalar yapmak.