İnsanların haklarını güvence altına almak ve bu yolla anlaşmazlıkların önlenmesini veya hakça çözülmesini sağlamak için hukuk dosyalarını düzenleyen ve onaylayan kişiye Noter denir.Açıklama yapabilme ve değerlendirme uzanıma sahip, görev duygusu yüksek, düzenli, yasal değişiklikleri izleyebilen, kişilerle diyalog kurmayı ve yardım etmeyi seven kimseler olması gerekir.
Noterler görevlerini özelikle kapalı ortamlarda görev alırlar. Noter huzurunda yapılacak çekilişlerde veya kuralarda daha değişik ortamlarda bulunmaları gerekebilir. İş ortamı sıcak, işin yoğun olduğu saatlerde yazı makinelerinin çalışması yüzünden gürültülüdür. Veya bilgisayar kullanımı arttıkça gürültü azalmaktadır. Noterlik dairesinde günlük çalışma o yerdeki diğer resmi dairelerle birlikte başlar. Şu kadar ki, noterlik dairesindeki iş kabulü süresi o yerdeki diğer resmi dairelerden en çok bir saat daha fazla olabilir. Noter günlük çalışma süreleri dışında iş kabul edemez. Ancak, tatil günlerinde ve iş günlerinin tatil saatlerinde vasiyetname tanzim ve tastiki veya gecikmesinde zarar umulan noterlik işlemleri yapabilirler.
T.C. vatandaşı olmak, 21 yaşını bitirmiş, 40 yaşını doldurmamış olmak, Türk hukuk fakülteleri'nin birinden mezun olmak veya yabancı bir memleket hukuk fakültesi'nden mezun olup da, Türkiye hukuk fakülteleri programlarına göre noksan kalan derslerden başarılı sınav vermiş bulunmak, Kesinleşmiş bir kararla yüz kızartıcı bir suçtan veya ağır hapsi gerektiren bir cürümden mutlak olarak yahut kasti bir cürümden bir sene veya daha fazla hapis cezası ile hüküm giymiş olmamak, Kesinleşmiş bir ceza veya disiplin kararı sonucunda hakim, savcı, memur yahut avukat olmak niteliğini kaybetmiş bulunmamak, Noterlik stajına engel mahkûmiyeti olmamak, Noterlikle ve noter stajyerliği ile birleşmeyen bir işle uğraşmamak, Mahkeme kararı ile kısıtlanmış olmamak, İflas etmiş ise itibarı iade edilmiş olmak (Hileli ve taksirli müflisler itibarları iade edilmiş olsa bile kabul olunmazlar), Hakkında aciz vesikası verilmiş ise bunu kaldırmış bulunmak, Noterlik görevini devamlı ve gereği gibi yapmaya engel vücut veya akılca malul olmamak, Staj yapılacak yerde ikametgâhı bulunmak gerekmektedir. Hukuk Fakülteleri'nde eğitim süresi 4 yıldır. Bu eğitimde hukukun tüm dallarıyla ilgili dersler alınır.Noterlik staj süresi ise 1 yıldır.Stajyer, staj gördüğü noterlik dairesinde ,noterlik kanunu'nun ve yönetmeliğinin gösterdiği işleri yapmakla yükümlüdür.Protesto, ihbarname ve ihtarname gönderme,kanunen onaylanması gereken işlemleri onaylama,alım satım sözleşmesi yapma bu işlere örnek gösterilebilir.
Asliye ve Sulh Hukuk Mahkemeleri'nin bulunduğu her yerde, bu mahkemelerin yargı çerçevesindeki ilgili işlerini görmeye yetkili olmak üzere, Adalet Bakanlığı'nca bir noterlik kurulur. Bir bölgede, birden çok noterlik de açılabilir. Boşalan Noterlikler Resmi Gazete ile mahallinde ilan edilir. Boşalan, açılan veya dördüncü sınıftan üçüncü sınıfa geçirilen noterlikler, o yerde, İstanbul ve Ankara’da ve Adalet Bakanlığı'nca uygun görülecek diğer yerlerde çıkan birer gazete ve Resmi Gazete’de birer defa ilan olunur. Şu kadar ki, yaş tahdidi sebebiyle boşalacak noterliklerin, noterin yaş tahdidine tabi tutulmasından önce ilanı zorunludur. Yapılacak ilanda, boşalan ve üçüncü sınıfa geçirilen noterliğin bir evvelki yıla ait gayrisafi geliri, açılan noterliğin ise emsallerine göre Adalet Bakanlığı'nca tahmin edilecek gayrisafi ve isteklilerin hangi belgelerle birlikte başvurmaları gerektiği gösterilir.