GRAFİK TASARIMCISI MESLEĞİNİ TANIYALIM
Bir iletiyi görsel yolla belirli bir amaç kitleye ulaştırmak amacıyla logo, afiş, büyük boy sokak afişi yani billboard, basın ilanı, ambalaj, kitap, dergi, tanıtım filmleri, çizgi film gibi iletişim kanallarında yayınlanmak üzere yazı ve görsel elemanlarla sanatsal ölçütler içinde tasarlayan kişiye Grafik Tasarımcı denir.
Grafik tasarımcısı olmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken özellikler;
Biçim ve atmosfer ilişkisini görebilen, renkleri algılayabilen, hayal gücü zengin, yaratıcı, tasarımlarını çizgi yolu ile ifade edebilen, sanatsal alanlara ilgili, yeniliklere açık, teknolojiyi yakından izleyen kimseler olmaları gerekir.
Grafik tasarımcısı, ofiste; bilgisayarla veya çizim masası üzerinde, (zaman zaman sakin ortamlarda) film stüdyolarında, çoğu zaman bilgisayar karşısında, fotoğraf stüdyolarında, ajanslarda, çoğunlukla zamana karşı yarışarak çalışmak zorunda kalabilirler.
Reklâm sektöründe: Reklam ajansları, tanıtım atölyeleri, endüstri-ticaret ve devlet binalarıyla ilgili departmanlarında; grafik tasarımcısı, sanat yönetmeni veya yardımcısı olarak çalışır. Mültimedyada, her türlü interaktif (elektronik) ortamda hazırlanan çalışmalarda görev alırlar. (İnternet bölümlerinin hazırlanması gibi.) Yayıncılık sektörü'nde: Gazete veya dergilerde sanat yönetmeni olarak çalışırlar. Sayfa düzenleri, kapak tasarımı, ilgili düzenlemeler ve illüstrasyon çalışmaları yapar. Film sektörü'nde: Uzun veya kısa metrajlı filmlerde, TV filmlerin'de sanat yönetmeni olarak veya jenerik hazırlanmasında görev alabilir. Bilgisayarla hazırlanan tüm tasarım ve uygulamalarda çalışır. Çizgi film atölyelerinde: Tip yaratmak, storyboard hazırlamak, jenerik yapmak gibi işlerde çalışır. Grafik lisans programını bitirenlerden Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını veya Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) işbirliği ile açılan/açılacak Pedagojik Formasyon Programını başarı ile tamamlayanlar, lise ve dengi okullarda grafik alanında öğretmen olarak çalışabilirler
EĞİTİM SÜRECİNDE KARİYER’E ADIM ATMA
Lisans eğitiminden mezun olduktan sonra mastır (yüksek lisans) ve doktora eğitimi alarak akademik kariyer yapabilmektedirler. Yüksek öğretim kurumlarında araştırma görevlisi, doçent, profesör gibi unvanlarla öğretim üyesi olarak görev yapabilirler.
GRAFİK TASARIM İLE İSTİHDAM ALANINDA İLERLEME
Çalıştıkları kuruluşlarda önce grafik tasarımcısı veya sanat yönetmeni yardımcısı olarak işe başlarlar. Yaratıcılıkları, mesleki başarıları ve tecrübeleri doğrultusunda; sanat yönetmeni, daha sonra da sanat yönetmenleri ve metin yazarları'ndan oluşan yaratıcı grubun başında yaratıcı yönetici (creative direktör) olabilirler. Bu ilerleme ve başarı kişinin meslekte iyi bir değer almasına olumlu katkı sağlar.