Verilen istihdam talimatı doğrultusunda ürünleri belirleyen, temin eden, ipleri boyayan, tezgaha veya kartlara çözgü iplikleri takarak dokuma yapan, dokuma üzerindeki hataları tespit eden, kopan iplikleri düğümleyen kişidir. El ve gözlerini eş güdümle kullanabilen, El becerisini sahip, Yaratıcı ve estetik değerlendirme gücüne sahip olan, vakti iyi değerlendirebilen, detaylara özen gösterebilen, İş birliği yapabilen, grup çalışmasında bulunabilen, düzeni ve sabırlı, tonları ayırt edebilen , zahmetsiz çözümler üretebilen, biçimler arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları görebilen, biçim ve uzay ilişkilerini görebilen,güzel görüş sahibi, bir nesneyi tasarlama ve çizim yeteneğine sahip, değişimlere açık, detayları dikkat eden, marifetini sürekli geliştiren, üretken,soğukkanlı, eleştiriye açık adaylar olması gerekir.
El Dokuma Teknisyeni, tekstil fabrikalarında ve dokuma atölyelerinde çalışırlar. Mesai ortamı gürültülü ve yeterli havalandırma teşkilatı olmayan iş yerleri lif tozludur.
Bunun için çalışanlar önlük giyerler. Kişi sağlığı açısından maske takmaları önerilir. İş genellikle ayakta yürütülür. Çalışma saatleri düzenlidir. Kişi bağımsız bir iş yeri açarsa çalışma saatlerini kendisi düzenleyebilir. Çalışma ortamı birinci derecede malzeme ve makinelerle ilgilidir. Malzeme ve makinelerin bulunduğu donanımlı atölye ortamında çalışırken boya aprecilerle, alıcılarla, işletmede çalışan diğer meslektaşlarıyla ile, Tekstil Teknikeri ve Tekstil Mühendisleriyle, diyalog halindedirler.
Bu bölümden mezun olan adaylar, yeterlilikler doğrultusunda; dokuma fabrikaları, dokuma ve boya atölyeleri, halı deseni hazırlayan işletmeler, turistik ve hediyelik eşya üretimi yapan işletmeler, El halısı dokuyan atölyeler, Sanayi nakışı yapan işletmeler, desen üretimi yapan işletmeler, lazerle aplike kesen firmalar, çeyiz yapan işletmeler, el nakışı üretimi yapan atölyeler, makine nakışı üretimi yapan atölyeler, Moda evleri, Brode deseni hazırlayan firmalar, Brode nakışı yapan firmalar, Perdeciler, Yorgancılar, döşemeciler, mefruşat mağazaları, ev tekstili işletmeleri ile kendi iş yerinde veya evinlerinde çalışabilirler.
Bu kariyer"de istihdam bulma olanakları, İzmir, İstanbul, Bursa, Uşak, Bilecik, Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Denizli Manisa, Konya ve Kayseri illerimizde istihdam olanağı mevcuttur.Özelleştirme nedeni ile kamu kurumlarında bu kariyer personellerinin istihdam bulma olanağı kalmamıştır. Kamu sektöründen çok özel hizmetlerde istihdam bulma olanakları daha fazladır. Ayrıca Türkiye"de son zamanlarda gelişen tekstil sanayisinde mesleğe personel ihtiyaçı duyulmaktadır.