Eczacı konumunda müşterileri karşılayan, reçetedeki ilaçları hazırlayan, faturasını düzenleyen, iş kayıtlarını tutan ve ilaç satış işlemini yapan kişidir. İnsanlarla iyi iletişim kurabilen, ekip çalışmasına yatkın, sorumluluk duygusu yüksek, soğukkanlı, Kimya ve biyoloji konularına ilgili, düzenli, tertipli, düzenli, Detaylara özen gösteren, İlaç ve kimyasal maddelere karşı alerjisi olmayan, kimseler olmaları gerekir.
Eczacı kalfaları genellikle kapalı ortamlarda, resmi-özel eczanelerde veya ilaç depolarında görev yaparlar. Çalışma ortamları temiz ancak, biraz ilaç ve kimyasal madde kokuludur.
Eczacı kalfaları sürekli insanlarla etkileşim halindedirler. Eczanenin işlerini takip etmek için zaman zaman kurumlara giderler. Eczane adına ilaç sıralarına girer ve yatan hastalara ilaç götürürler. Eczanenin nöbetçi olduğu gecelerde, eczacı gözetiminde nöbet tutarlar. Türk Eczacılar Birliği tarafından düzenlenen kurslarda mesleğin eğitimi verilmektedir. Ayrıca usta-çırak ilişkisi içerisinde de kariyeri öğrenilebilmektedir Eczanelerde çırak olarak göreve başlayarak, uzun süre çalıştıktan sonra kalfa olabilmektedirler.
Eczacı kalfası mesleği, eczanelerde eczacının yürütmekte olduğu hizmetlerde ona yardımcı olan ve önemi her geçen gün artan bir meslek alanıdır. Sağlık sektörü"nün giderek önem kazanmasıyla birlikte, iyi yetişmiş, ilaç ve sağlık konusunda bilgili ve becerili eczacı kalfalarının istihdam olanaklarının giderek artacağı düşünülmektedir. Eczacı kalfası eczanelerde, ilaç depolarında, medikal sektöründe iş bulabilirler. Eczacı kalfası iş tecrübesine göre kendi alanında uzmanlaşabilir.