Son zamanların en popüler mesleği olan Çiçekçilik organizasyonlarını yürütme, kesme, çiçek ve iç mekan çiçeklerinin bakımı, el ve masa düzenlemeleri, sepet-çelenk, sabit, hareketli, açık ve kapalı mekanların süslemelerini yapabilme bilgi ve becerisine sahip kişidir.
El becerisine sahip, renkleri ayırt edebilen, üretken ve güzel görüş sahibi, kişi ilişkilerinde başarılı, soğukkanlı, düzenli ve titiz çalışmayı seven, Yeniliklere ve eleştiriye açık, Ziraata ilgisi olan, özellikle bahçe işleri ve çiçeklerle uğraşmaktan hoşlanan, güven alabilen kişiler olmaları gerekmektedir. Çiçek Düzenleyicisi, çalışmalarını müşteri istek ve ihtiyaçları doğrultusunda açık alanlarda ya da kapalı mekan da yürütür. İş ortamı bazen soğuk bazen de sıcak olabileceği gibi özellikle nemlidir. Çalışırken diğer personeller ve müşterilerle diyalog halindedir.
Çiçek Düzenleyici'leri süs bitkileri seraları, meyve bahçeleri, sebze bahçeleri, fidanlıklar, peyzaj büroları, çiçekçi dükkanları vb. yerlerde çalışabilirler. Ayrıca kendi iş yerlerini de açabilirler. 3308 sayılı “Mesleki Eğitim Kanunu” gereğince, işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilere, asgari ücretin net tutarının yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 30’undan, yirmiden az personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 15’inden aşağı olmamak üzere ücret verilir. Eğitim gören öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanır. Öğrenciler, mesleki eğitim yaptıkları işletmelerin sosyal imkânlarından faydalanır.
Meslek liselerinin Bahçecilik alanı Çiçek Düzenleyiciliği bölümünden mezun olanlar istedikleri takdirde ÖSYS Kılavuzunda belirtilen ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Ayrıca mezunlar, yükseköğretime giriş sınavlarında başarılı oldukları takdirde, ÖSYS Kılavuzunda belirtilen programlara yerleştirilebilirler.