Blog
 
Çevre Mühendisliği İle Yeni Kariyere Başlayın
Çevre Mühendisliği İle Yeni Kariyere Başlayın

Doğal  güzelliklerin en iyi biçimde kullanılması, doğal çevrenin korunması ve insan sağlığına uygun biçimde geliştirilmesi konusunda çalışan kişiye Çevre Mühendisi denir.  Fen bilimlerine, özellikle kimya ve biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı, Araştırmaya meraklı,  Dikkatli ve titiz bir gözlemci,  Gözlem verilerini bütünleştirebilen, İşbirliğine açık kimseler olmaları gerekir.

Çevre mühendisleri, çalışmalarını genellikle büroda ve laboratuvarda yürütürler. Ancak, zaman zaman şantiye, inşaat alanı, arıtma tesisi gibi yerleri görmek için kent içinde ve dışında seyahat etmeleri gerekebilir. Çevre mühendisliği çok çeşitli alanlarda işbirliği yapılarak yürütülen bir meslektir. Bu nedenle çevre mühendisleri başka meslek elemanları ile sıkı iletişim halindedirler.

İçme suyu temini, su kaynaklarının kirlenmeye karşı korunması, iletimi ve arıtma tesislerinin projelendirilmesi ve inşaatı,  İçme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu şebekesi projelendirilmesi ve inşaatı,  Evsel ve endüstriyel atık su arıtma tesislerinin sistem seçimi, projelendirilmesi, inşaatı ve işletilmesi,  arıtılmış atık suların alıcı ortamlara deşarj edilmesi, modelleme ve olası etkilerin araştırılması,  Sanayi kullanım sularının hazırlanmasına yönelik projelendirme hizmetleri, Sanayi ve altyapı yatırımları için çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) yapılması,  Risk analizi ve değerlendirilmesi,  Katı atıkların toplama, taşıma, depolama, yeniden kazanım ve bertaraf işlemlerinin yapılmasına yönelik mühendislik hizmetleri,  Tehlikeli ve zararlı atıkların uzaklaştırılması ve giderilmesine yönelik çalışmalar, Hava kirliliğinin kontrolüne yönelik, hava emisyonları ve kalitesine ait ölçümlerin değerlendirilmesi, hava kirleticilerinin dağılım modellemesi ve değerlendirilmesi, Çevre yönetimi ve planlaması,  Çevre kimyası ve çevre mikrobiyolojisi sonuçların  değerlendirilmesi, toprak ve yeraltı kaynaklarının kirliliğe karşı korunması ve modellemesi,  Gürültü kirliliğinin kontrolünde çalışabilirler.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İller Bankası, Belediyeler, kamu kurumları'nda çalışabildikleri gibi özel kuruluşlarda veya serbest çalışma olanağı da vardır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca onaylanan eğitim kurumlarından eğitim alıp, eğitim sonunda “Eğitim Katılma Belgesi” ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile açılan İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavında 70 ve üzeri puan alanlar İş Güvenliği Uzmanı Belgesi almaya hak kazanarak, İş Güvenliği Uzmanı olarak da çalışabilirler. Çevre Mühendisliği programını bitirenlerden Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını veya Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) işbirliği ile açılan/açılacak pedagojik formasyon programını başarı ile tamamlayanlar, çevre sağlığı alanlanı'nda Öğretmen olarak da çalışabilirler.

Çevre mühendisliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı