CANKURTARAN’LIĞIN TANIMI
Havuz, deniz, göl ve plajda insanların güven içinde yüzdüklerinden emin olan ve onları kontrol eden, gerekli durumlarda uyaran, kurtarma ve ilk yardımda bulunabilme bilgi ve becerisine sahip kişiye Cankurtaran denir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Deniz, göl, yapay ve doğal tüm iç sularda, kıyılarda, havuzlarda, plajlarda ve bu faaliyetlere birleşik olarak gerekli durumlarda karada da çalışırlar. Çalışma dönemi genellikle yaz aylarıdır. Bu nedenle sıcak havaya dayanıklı olmalılar ve ani ısı değişikliklerinde vücutları dirençli olmalıdır. Kapalı havuzlarda çalışan cankurtaranlar yıl boyu çalışma imkanı bulurlar. Takım halinde, vardiyalı ve nöbet tutma usulü ile çalışırlar.
EĞİTİM SÜRESİ
Mesleğin eğitim süresi 4-6 gün olabilmekle birlikte, en az 24 saattir.
İSTİHDAM ALANLARI
Cankurtaranların havuzu olan otellerde ve plajlarda istihdam bulma olanağı vardır. Havuzu olan bütün otellerin cankurtaran çalıştırma zorunluluğu vardır. Aksi takdirde Turizm Bakanlığı otellere açılış belgesi vermemektedir. Şu an ülkemizde özellikle tatil bölgelerinde bu meslekte önemli sayıda eleman yetersizliği bulunmaktadır. Yabancı dil bilmek iş bulmada avantaj sağlamaktadır.
EĞİTİM SÜRESİNCE
- Eğitim süresince kursiyer kurs ücretlerini karşılamaktadır.
- Bir firma kendi bünyesinde çalışanlara toplu olarak cankurtaran kursu alabilirler. Bu durumda öğretenlerin konaklama ve diğer masraflarını kurum tarafından karşılamak zorundadır.
EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
- Kursu başarı ile bitirenlere uluslararası geçerliliği bulunan kurs bitirme belgesi verilmektedir.
- Cankurtaranların asgari ücretin en az 2 katı maaş alma imkanı doğuyor.