Blog
 
Basım-Yayın Sektöründe Yeni Hedefiniz Olsun
Basım-Yayın  Sektöründe  Yeni Hedefiniz Olsun

Basım-yayım bölümünde her kategori materyali kullanarak, müşteri talep ve beklentileri doğrultusunda, gerekli donanımları bir araya getirip çizim, basım ve yayımını yapan kişidir.

Basım işlerine heves duyan ve estetik görüşe sahip,  detayları algılayabilen,  mekanik yeteneğe sahip,  uyanıklı, düzenli,  bir işi planlayabilme ve uygulamaya koyabilme özelliğine sahip bilgileri haber merkezine gönderen ve tüm bu işlerin sorumluluğunu üzerine alan kişiler olması gerekmektedir. Bu bölüm mezunlarının yazılı ve görsel medya, iletişim ve tasarım, baskı, yayım ve dağıtım alanlarında çalışma olanakları vardır. Basım sektöründe; grafik ajanslarında, baskı ve baskı sonrası üretim yapan işletmelerde, gazete ve üniversite matbaalarında, Devlet Malzeme Ofisi Müessesi'nde, Tekel Ambalaj'da, Banknot Matbaası gibi kamu kuruluşlarında ve matbaa malzemeleri tedarikçi şirketlerinde çalışmaktadırlar. Mesai ortamı, işin niteliğine göre stüdyo, ofis veya açık hava ortamı olabilir.Çizim için kapalı bir yerde, laboratuvar, stüdyo ve ofis ortamında ya da açık ve sakin bir alanda çalışır. Baskısı gerçekleştirilecek işin baskı aşamasında matbaa çalışma ortamında bulunurlar. Fotoğraf çekimlerinde açık havada çalışmaları söz konusu olabilmektedir.

Reklam ajansları, tanıtım atölyeleri, endüstri-ticaret ve devlet kuruluşları'nın ilgili bölümlerinde; grafik tasarımcısı, sanat yönetmeni veya yardımcısı olarak bünyesinde tanıtım birimi bulunan kurum ve kuruluşlarda çalışabilir. Multimedya'da, her türlü interaktif (elektronik) ortamda hazırlanan çalışmalarda görev alırlar. (WEB sayfaları'nın hazırlanması gibi.) . Yayıncılık sektörü; Gazete veya dergilerde; sanat yönetmeni olarak çalışırlar. Sayfa düzenleri, kapak tasarımı, ilgili düzenlemeler ve illüstrasyon çalışmaları yapar. Orta ve büyük ölçekli matbaa ve yayın kuruluşlarında çalışabilirler. Film yapım, animasyon kuruluşlarında görev alabilirler. Çizgi film atölyelerinde: Tip yaratmak, storyboard hazırlamak, jenerik yapmak gibi işlerde çalışır. Basın ve reklam fotoğrafçısı olarak çalışır. TV ve Gazete muhabiri olarak çalışır. Ambalaj sektöründe; ambalaj tasarımı konusunda çalışır. Büyük ve orta ölçekli basım sektöründe yer alan kuruluşlarda geniş iş imkanlarına sahiptirler. İletişim teknolojisindeki gelişmeler, kültürlerin birbirine daha yakın olmasına sebep olmuştur. Bu gelişmeler, iletişim, basım, tanıtım ve reklamcılığın önemini giderek artırmıştır. Basım ve Yayın Teknolojileri programı; dünyadaki gelişmeleri izleyerek çağın getirdiği donanımı yetkin şekilde kullanabilen bireyler yetiştirir. Ülkemizde bu alandaki gelişmeler ışığında meslek mensuplarının iş bulma şansı artacaktır

Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün sağladığı yüksek öğrenim ve harç kredisinden yararlanabilirler. Çeşitli kurum ve kuruluşlarının sağlamış olduğu burs imkanlarından yararlanabilirler. Kazanç durumları, çalıştıkları işyerlerinin büyüklüğü, kurumsallığı, işyerinin personel ve ücret politikasına ayrıca da meslek mensubunun tecrübesi ve daha önceden ürettiği eserlerin sektörlerinde ne kadar tutulup tutulmadığı ile ilgilidir. Kazanç durumu meslekteki gelişim ve yapılan özgün çalışmalara göre iki farklı kategoriye ayrılmaktadır. Birinci kategori çalışanları asgari ücret düzeyinde başlayıp asgari ücretin 3 katına kadar ücret alabilirler. İkinci kategorideki daha profesyonel meslek çalışanları ise yaptığı çalışmalardaki özgünlük ve farklılıkla net asgari ücretin 4-6 katı arası ücretler alabilmektedirler.

Basım-yayım, Basım, Devlet Malzeme Ofisi Müessesi, Tekel Ambalaj, Banknot Matbaası, Fotoğraf, Reklam ajansları, tanıtım atölyeleri, endüstri-ticaret, devlet kuruluşları, Multimedya, grafik tasarımcısı