Blog
 
Aşçılık İle Yeni İşiniz Olsun
Aşçılık İle  Yeni  İşiniz Olsun

Mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sağlık koşullarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hale getirme yeterliliklerine sahip nitelikli kişidir.

 Yiyecek-içeceklerle alâkalı konulara ilgi duyan,  tat ve koku alma duyumlarda kendini geliştiren, el becerisine sahip,  yeni ürünler üretebilen,  yeniliklere açık olan,  Mikropsuz, titiz, sorumlu, özenli, kullanışlı, düzenli, araç ve ekipman kullanmaya yatkın,  çabuk karar verme yeteneğine sahip,  İş organizasyonları yapabilen, doğayı ve çevreyi seven, teknolojiyi kullanabilen,  iletişimi ve sosyal taraf’ı güçlü olan kimseler olmaları gerekir. üretici olanlar iş hayatında başarılı olup, ilerleme olanağı bulabilirler. Mutfağı yönetebilecek disiplin anlayışına sahip olmalıdırlar.

Çalışma şartları işletmenin özelliğine ve personel’in pozisyonuna göre çok değişkendir. Genel olarak mesai ortamını tanımlamak gerekirse genellikle mesai saatleri uzun ve sezonun durumuna göre yoğun  geçebilir. Mutfak az da olsa nemli, basık, sıcak olabileceği gibi çok daha iyi koşullar da olabilir. Genellikle mutfaklar yüksek tavanlı ve aydınlık, duvarlar fayans, kaydırmayan bir zemini olup, iyi bir havalandırma sistemi vardır. Hizmet sektöründe çalışmasından dolayı müşteri eleştirilerine karşı açık olmalı, iletişimi kişisel olarak algılayan, duygusal bir yapıya sahip olmamalıdır. Çeşitli alet - ekipman kullanıldığından dikkatsizlik veya iş güvenliğinin yeterince sağlanamadığı durumlarda kazalar da meydana gelebilmektedir. Aşçılar mutfaklarda görev yaparlar. İş başında aşçılık mesleğinin gerektirdiği özel kıyafeti giyerler. Aşçılar birinci derecede malzeme ve aletlerle ilgilidirler. İş genellikle gündüz yapılır ama günlük yemek listesinin hazırlanması ve gerekli planlamanın yapılması gece çalışmayı gerektirebilir. Turizm bölgeleri için mevsimlik çalışma söz konusu olabilir. İşletmeye göre çalışma saatleri (8-12 saat) değişebilir ve vardiya usulü çalışabilirler.

Bu meslek için bir hedefi olan adaylar, konaklama işletmelerinin yiyecek-içecek ünitelerinde, özel ve kamu kuruluşlarının (hastane, okul, işyeri, fabrika, ordu vb.) mutfaklarında, yemek fabrikaları, lokanta, kafeterya, bar ve restoran gibi yiyecek içecek üretimi yapan yerlerin mutfaklarında çalışabilirler. Yiyecek ve içecek sektöründeki gelişmelere paralel olarak özellikle usta düzeyine gelmiş meslek elemanları kolaylıkla iş bulabildikleri gibi birden fazla işyerinde de çalıştıkları gözlenmiştir. Ayrıca kişinin profesyonelliğine bağlı olarak daha iyi koşullarda ya da farklı konumlarda iş bulabilmektedirler. Sektörde çırak, kalfa, usta (aşçıbaşı), aşçı yardımcısı, yiyecek ve içecek müdürü olarak çalışabilirler. Bireyin kapasitesine bağlı olarak oteller, lokantalar ve restoranların koordinatörü veya otel yöneticisi, kendilerine ait işletme sahibi olabilirler.

Aşçılık önlisans programı'nı başarıyla tamamlayan öğrenciler, “Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavında (DGS)” başarılı oldukları takdirde; ÖSYS kılavuzunda belirtilen programlara kontenjan dâhilinde dikey geçiş yapabilirler.Kişinin meslekteki başarısı, kişiler arası iletişimi, sosyal zekâsına bağlı olarak uzmanlaşma ve yükselme olanakları vardır. Steward, stajyer ya da komi olarak başlayan meslek hayatını kademe kademe ilerletebilir. Turizm ile ilgili diğer alanlarda çalışabilir, gazete ve dergilerde yemek ile ilgili yayınlar yapabilir, yemek kitabı hazırlayabilir, restoranlara yiyecek-içecek işletmelerine mönü danışmanlığı yapabilir. 

Aşçı, Turizm bölgeleri, Aşçılık önlisans programı