AİLE DANIŞMANLIĞIN TANIMI?
Aile Danışmanlığı, aileyi oluşturan fertlerin bir arada toplanması ve sıkıntılarını birlikte çözmeye çalışma üzerinde kurulur ve bu doğrultuda Aile Yasası çerçevesinde gerçekleştirilen psikolojik danışmanlık hizmetine Aile Danışmanlığı denir.
KİMLER AİLE DANIŞMANLIĞI’NDAN SERTİFİKA PROGRAMI’NA KATILABİLİR?
-Sosyoloji Hizmet
-Psikoloji
-Sosyoloji
-Psikoloji Danışmanlık ve Rehberlik
-Tıp
-Hemşirelik
-Çocuk Gelişimi
-Lisans programlarından mezun olanlar
İŞ ALANLARI
Mesleğin gerektirdiği yeterlikleri kazanan bireyler
Aile Danışmanlığı Merkezlerinde aile danışmanı olanlar,
Resmi kurumlarda ve kuruluşlarda oluşturulacak Aile Danışmanlığı birimlerde aile danışmanı ,
Kendi işletmelerinde il sağlık müdürlüklerine bağlı olarak çalışabilirler.
AİLE DANIŞMANLIĞIN EĞİTİM SÜRESİ
Meslek programının toplam eğitim süresi 464 saat olarak belirlenmiştir.
AİLE DANIŞMANLIĞININ ÖNEMİ
Aile içinde fertlerin yaşadıkları sıkıntılar , bireylerin huzursuz olması , birbirleriyle olan bağlarının zayıf kalması , iletişim yollarının tıkanması ve bunların yanı sıra sıkıntıların üst üste yığılarak fertlerin farklı çözüm yolları “ evden uzaklaşma, alkol bağımlılığı , boşanmaların, aldatmaların ve evi terk etme “ gibi aramalarına sonuç olabilmektedir.
Tabi ki bu kadarıyla kalmamakta birlikte, fertleri diğer yaşam alanlarından da bazı sıkıntılarla karşı karşıya bırakmaktadır. Bildiğimiz gibi , aile toplumsal yapının en küçük parçalarından biridir. Aile fertleri hem bireysel olarak varlıklarını sürdürmekte hem de toplumsal yapının bir parçası olarak rollerini yerine getirmektedirler
Bu konuda aile danışmanlığının toplumsal bir boyutu da ortaya çıkarmaktadır. Fertlerin aile ortamında yaşadığı sıkıntılar , toplumsal rollerini ve diğer insanlarla olan etkileşimlerini olumsuz yönde etkilemekle beraber sıkıntıların daha da büyümesine sebep olmaktadır.